Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Camembert Tandori z orzeszkami ziemnymi

Camembert Tandori z orzeszkami ziemnymi

2 porcje
5.00h
2
trudność
ser krowi

Danie, które pokochają miłośnicy kuchni orientalnej. Chrupiąca panierka i lekko ciągnący się ser – to idealne połączenie na wyjątkowe okazje.  

Składniki: 
  • 1 sztuka sera Merci Chef! Camembert                               
  • 75 g solonych prażonych orzeszków ziemnych   
  • 1 łyżka przyprawy Tandoori                              
  • 1 łyżka mleka                                                   
  • 400 g mieszanki sałat
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry                   
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 sok z cytryny                                                
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Rozdrobnić orzeszki ziemne (używając np. blendera) tak, aby uzyskać mniej lub bardziej gruboziarnistą panierkę. Wymieszać mleko z przyprawą Tandoori i za pomocą pędzelka posmarować camembert na całej powierzchni. Obtoczyć ser w panierce z orzeszków ziemnych i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ułożyć w misce sałatę, jabłko pokroić na cienkie plastry, umieścić na sałacie. Dodać posiekaną świeżą kolendrę, sok z cytryny, olej arachidowy, sól i pieprz. 
Podawać z naan (chleb indyjski) lub papadum (naleśnik indyjski). Można wykorzystać w daniu chrupiącą bagietkę albo tosta.

Inne przepisy

4
łatwość
1,00h
4 porcje
1
łatwość
1,00h
4 porcje
2
łatwość
0,50h
4 porcje
2
łatwość
0,50h
2 porcje