Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Ciasto francuskie nadziewane camembertem

Ciasto francuskie nadziewane camembertem

2 porcje
0.50h
1
trudność
ser krowi

Chrupiące, delikatne, rozpływające się na językach ciasto kryje w sobie pyszne nadzienie. Połączenie szpinaku, camemberta i szynki zapewnia wyjątkowe doznania smakowe rodem z Francji.

Składniki: 
  • 1 sztuka sera Camembert Merci Chef! 240g                       
  • 200 g gotowego ciasta francuskiego                                 
  • 1 żółtko                                                           
  • 50 g ugotowanych liści szpinaku                        
  • ½ plastra szynki                                               
  • sól i pieprz do smaku
  •  
Przygotowanie: 

Na posypanym mąką blacie rozwinąć ciasto. Narysować dwa koła; jedno o średnicy 12cm, drugie - 17cm, każde o grubości 0,5 cm. Przeciąć camembert na pół, ułożyć połowę pośrodku mniejszego koła. Położyć szynkę, szpinak i drugą połowę sera. Posmarować camembert żółtkiem i posypać obficie pieprzem. Nałożyć większy krążek ciasta francuskiego i skleić dokładnie krawędzie z dolną warstwą. Ciasto powinno mieć kształt kapelusza. Posmarować wierzch resztą żółtka. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piec przez 15 min. do uzyskania złotego koloru. Podawać z sałatą.

Inne przepisy

2
łatwość
0,50h
2 porcje
1
łatwość
0,50h
4 porcje
1
łatwość
1,00h
4 porcje
2
łatwość
1,00h
1 porcja