Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Francuska kanapka w nowej odsłonie

Francuska kanapka w nowej odsłonie

2 porcje
0.50h
2
trudność
ser krowi

Francuski klasyk: pieczywo, ser, szynka. Wystarczyło jednak zamienić zwykły żółty ser na camemberta, a biały chleb na ciasto filo, by uzyskać nowy, interesujący smak. 

Składniki: 
  • 1 ser Merci Chef! Camembert
  • 3 płaty ciasta filo
  • 1 jajko
  • 2 plastry delikatnej szynki
  • 50g miękkiego masła
  • 50g musztardy        
Przygotowanie: 

Rozwinąć jeden płat filo i za pomocą pędzelka posmarować rozbitym jajkiem całą powierzchnię. Przykryć drugim płatem ciasta. Jeszcze raz posmarować jajkiem i nałożyć ostatni płat ciasta. Podzielić na prostokąty o szerokości mniej więcej 4 cm i 10 cm długości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 °C na złoty kolor. Poczekać aż ostygną. Wymieszać musztardę z masłem. Szynkę i camembert pociąć na plastry tej samej grubości co ciasto filo. Smarować ciasto filo masłem i musztardą, układać na nim szynkę, ponownie smarować masłem, układać ciasto filo, ponownie rozsmarować masło, ułożyć ser, znowu lekko smarować masłem i znów ciasto filo. Aby uzyskać bardziej spektakularny efekt – położyć jeszcze jedną kombinację warstw – w tej samej kolejności. Dekorować szczypiorkiem.

Inne przepisy

1
łatwość
1,00h
4 porcje
1
łatwość
0,50h
4 porcje
1
łatwość
0,40h
1 porcja
4
łatwość
1,00h
4 porcje