Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Małe sandwiche z kozim serkiem, anyżem i miętą

Małe sandwiche z kozim serkiem, anyżem i miętą

4 porcje
1.50h
2
trudność
ser kozi

Chociaż przygotowanie bułeczek wymaga trochę czasu – warto je upiec. Świeże, domowe pieczywo nie wymaga zbyt wielu dodatków – wystarczy serek, szczypta przypraw, a danie zachwyci smakiem jak z francuskiej restauracji.

 

Składniki: 

 

  • 2 serki Merci Chef! roladka kozia naturlana 110g
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 50ml wody
  • 10ml mleka
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki stołowe nasion anyżu
  • 1 pęczek mięty
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek 
Przygotowanie: 

Wymieszać wodę, mleko, miód. Podgrzać chwilę w mikrofalówce lub gorącym piekarniku. Dodać drożdże, szybko rozrobić masę i przykryć ją na kilka minut. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Zrobić otwór, roztrzepać zaczyn i wlać go do otworu. Dorzucić nasiona anyżu. Mieszać szybko, ale bez ugniatania, aby ciasto pozostało miękkie i trochę klejące. Posypać ciasto mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe i suche miejsce na półtorej godziny. Na wysypany mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto szybkim ruchem. Pokroić je na porcje równej wielkości. Uformować bułki. Ułożyć je na blasze do pieczenia i odstawić ponownie na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 210 °, włożyć na spód naczynie z wodą i rozłożyć na blasze bułki. Piec około 15 minut. Lekko przestudzone przekroić na pół, polać odrobiną oliwy, ułożyć na nich spore kawałki serka koziego, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dołożyć listki mięty.

Inne przepisy

1
łatwość
1,00h
4 porcje
1
łatwość
0,50h
2 porcje
2
łatwość
0,50h
2 porcje