Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Mini pizze z francuskim akcentem

Mini pizze z francuskim akcentem

3.00h
2
trudność
ser kozi

Inspirowane kuchnią włoską ale wzbogacone francuskimi akcentami są dowodem na to, że nasi kucharze lubią eksperymentować i ciągle szukają dań, które zachwycą podniebienia.

 

Składniki: 

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml + 2 łyżki stołowe ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 torebka piekarskich suszonych drożdży
  • 1 duża szczypta soli

Na górę:

  • 2 opakowania sera Merci Chef! roladka kozia twarogowa z czosnkiem i ziołami 110g
  • 500 g sosu pomidorowego
  • 10 pieczarek
  • 10 plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 żółta papryka
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie: 

Do miski wlać 2 łyżki ciepłej wody i wsypać drożdże. Odstawić na 15 minut, a potem rozcieńczyć odrobiną wody. Do drugiej miski wsypać mąkę formując w jej środku otwór. Dolać ciepłą wodę, oliwę z oliwek, wsypać sól i wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Wymieszać, zsypując mąkę do wody z zaczynem. Zagniatać, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski. Nakryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny w suche, ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i rozwałkować. Wykroić krążki wielkości spodka albo pociąć ciasto na prostokąty. Nagrzać piekarnik do 210°. Pokroić roladkę w plastry, paprykę na mniejsze kawałki, pieczarki w paski. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć na nim serek kozi, grzyby i paprykę. Polać oliwą z oliwek. Gotowe mini pizze włożyć na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu dekorować plastrami szynki dojrzewającej. Można też ułożyć świeżą rukolę.  

 

Inne przepisy

2
łatwość
5,00h
2 porcje
1
łatwość
0,50h
2 porcje
4
łatwość
1,00h
4 porcje