Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Muffinki z kozim serem i żurawiną

Muffinki z kozim serem i żurawiną

4 porcje
1.00h
1
trudność
ser kozi

Na sobotnie śniadanie. Idealne w towarzystwie kubka kawy albo herbaty. Doskonałe na deser albo jako przekąska w ciągu dnia. Dla wszystkich, którzy wciąż szukają nowych pomysłów jak wykorzystać w kuchni kozi ser.

Składniki: 
  • 1 serek Merci Chef! roladka kozia twarogowa 
  • 300 g mąki
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 25 ml mleka
  • garść żurawiny suszonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Przygotowanie: 

Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej jajka, mleko oraz roztopione masło. Do masy jajecznej dorzucić rozdrobniony serek kozi i pokrojoną żurawinę. Delikatnie połączyć zawartość obu misek. Nie mieszać zbyt długo, całość nie musi być idealnie gładka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wypełnić foremki w ¾ wielkości masą i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Można podawać ciepłe.
 

Inne przepisy

1
łatwość
0,40h
1 porcja
1
łatwość
0,50h
2 porcje
1
łatwość
0,50h
2 porcje