Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Pikantna tarta z camembert

Pikantna tarta z camembert

4 porcje
0.50h
2
trudność
ser krowi

Chrupiąca tarta z kremowym wnętrzem. Wyśmienita na ciepło i zimno. Z lampką schłodzonego białego wina, w towarzystwie miski sałat – zabierze gości w krótką podróż do Paryża.

Składniki: 
  • 1 sztuka sera Merci Chef! Camembert z pieprzem 100g
  • 4 gotowe spody tarty
  • 150 ml śmietany kremówka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: 

Do salaterki wbić jajka i posolić. Ubić. Dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Pokroić camembert w małe kostki, poukładać na tartach i zalać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec do uzyskania złocistego koloru – około 15 minut.
Tarta będzie wyśmienita, jeśli przyrządzimy ją dzień wcześniej a przed podaniem lekko podgrzejemy.

Inne przepisy

2
łatwość
0,40h
4 porcje
1
łatwość
0,50h
2 porcje
1
łatwość
0,50h
1 porcja
4
łatwość
1,50h
4 porcje