Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Polędwica wołowa z camembertem

Polędwica wołowa z camembertem

4 porcje
1.00h
4
trudność
ser krowi

Danie stworzone by celebrować nim wyjątkowe okazje. Z głębokim bukietem aromatów. Z najlepszych składników, które tworzą niezapomniane połączenie.

Składniki: 
  • 1 krążek Merci Chef! Camembert 100 g z pieprzem
  • 4 kawałki polędwicy wołowej
  • 50 g zmiażdżonego pieprzu
  • 10 ml oleju
  • 30 ml koniaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 ml bulionu wołowego
  • sól do smaku     
Przygotowanie: 

Obtoczyć kawałki wołowiny w pieprzu, a następnie strząsnąć delikatnie jego nadmiar. Na patelni rozgrzać olej i na dużym płomieniu opiec kawałki mięsa z każdej strony. Posolić i podlać koniakiem, chwilę smażyć. Zdjąć mięso z patelni, położyć na każdym kawałku plastry camembert, włożyć do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piec przez 5 minut. W tym czasie wlać na patelnię gęsty bulion wołowy, gotować aż zredukuje swoją objętość o połowę i wtedy dodać śmietanę. Podgrzewać, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyjąć mięso z piekarnika, ułożyć na talerzach i polać z sosem. Można posypać resztą pieprzu.

Podawać z frytkami albo pieczonymi ziemniakami i sałatą. Doskonale pasuje do tego dania czerwone wino.

Inne przepisy

1
łatwość
0,50h
1 porcja
1
łatwość
0,50h
2 porcje
3
łatwość
1,00h
4 porcje
2
łatwość
0,50h
2 porcje