Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Deska serów

Deska serów

Spotkanie przy desce serów to idealny sposób, by celebrować wyjątkowe chwile. Niezależnie czy będzie to kolacja we dwoje, czy niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi w środku tygodnia – zawsze wzbudzi entuzjazm. Nic dziwnego, różnorodność serów pozwoli Ci stworzyć wiele niezapomnianych kompozycji i zaskakiwać za każdym razem innym zestawem.
Aby skomponować deskę serów kieruj się nie tylko kulinarnymi preferencjami swoich gości ale też… sezonowością. Bo sery, podobnie jak owoce czy warzywa mają swoje sezony.
Sekret dobrej serowej kompozycji? Odpowiednie proporcje pomiędzy słodkimi, delikatnymi serami a tymi o głębokim smaku. Wystarczy 4 – 5 serów, by zaprezentować na stole prawdziwą różnorodność:

Deska serów - kompozycje

DESKA SERÓW - WERSJA I
Ser twardy (żółty), łagodny w smaku - Gruyère Chabert
Ser świeży, twarogowy - Merci Chef! Roladka kozia twarogowa z miodem
Ser miękki maziowy, z przemywaną skórką - La Galette Paysan Breton
Ser z przerostem niebieskiej pleśni - Merci Chef! Bleu d’auvergne
Ser kozi dojrzewający - Merci Chef! Roladka pleśniowa Sainte Maure 

DESKA SERÓW - WERSJA II
Ser twardy, żółty - Ementaler Cantorel
Ser świeży twarogowy - Merci Chef! Roladka kozia twarogowa (z czosnkiem i ziołami, z pieprzem) 
Ser miękki, z porostem białej pleśni - Brie Crémière de France
Ser z przerostem niebieskiej pleśni - Bleu Gourmage

DESKA SERÓW - WERSJA III
Ser holenderski, półtwardy - Merci Chef! Ser kozi typu gouda plastry
Ser świeży twarogowy - Merci Chef! Roladka kozia twarogowa naturalna
Ser miękki z porostem białej pleśni - Camembert Crémière de france
Ser z przerostem niebieskiej pleśni - Bleu Cremeux
Ser miękki, dojrzewający, z porostem  białej pleśni - Merci Chef! Brie z mleka koziego 

Najlepiej rozpocząć degustację od łagodnych serów i przechodzić stopniowo do tych bardziej wyrazistych. 
Pomysły na dodatki do serów znajdziesz w dziale Z czym warto podawać ser?