Francuskie specjały
Włoskie specjały
Sekrety deski serów
Eurial w liczbach
IQF

Jesteś tutaj

Serowa mapa Francji

Serowa mapa Francji

Czy można przez cały rok jeść codziennie inny ser? Okazuje się, że można. Francja jest największym producentem serów na świecie i produkuje ponad 300 rodzajów tego produktu. Aż 40 z nich jest oznaczonych certyfikatem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) co oznacza, że są produkowane w ściśle określonych regionach, według tradycyjnych receptur. 
Zrobione z koziego, owczego albo krowiego mleka, a także z mieszanego np. koziego i krowiego, miękkie albo twarde, świeże i delikatne albo przeciwnie: mocno aromatyczne, pełnotłuste – każdy znajdzie coś dla siebie. 

Dystrybuowane także na polski rynek sery od firmy EURIAL trafią w nawet najbardziej zróżnicowane upodobania całej rodziny. 
Zobacz z jakiego regionu Francji pochodzi Twój ulubiony ser. 

 
 

Sztuka krojenia sera

W sztuce serwowania sera ważny jest każdy element.
Na finalny efekt ma wpływ nie tylko to na czym zostanie podany, ale także to, jak zostanie pokrojony.
Odpowiednie podzielenie sera na porcje wydobędzie jego najlepszy aromat i sprawi, że  smak dłużej utrzyma się na podniebieniu.
Zobacz nasz przewodnik jak najlepiej pokroić ser, by delektować się tym, co ma w sobie najlepsze. 
 

Najlepiej kroić ser ostrym nożem (na rynku są specjalne noże do krojenia sera), pewnym ruchem, dbając o to by przy odcinaniu nie miażdżyć kawałków (to szczególnie istotne przy miękkich serach). Jeśli kroisz kilka rodzajów sera – zaczynaj od najdelikatniejszych w smaku i przed przejściem do kolejnego rodzaju sera wyczyść starannie nóż. Unikaj też krojenia tym samym nożem innych rzeczy pomiędzy krojeniem sera, by nie zaburzyć serowego aromatu jakąś inną nutą. 
Najlepiej jest przeznaczyć w domu nóż (albo noże) tylko do krojenia intensywnych serów i nie używać ich do innych zadań w kuchni.

Do krojenia serów najlepiej używać deski, albo kilku desek. Dzięki temu smaki nie będą się mieszały.